Linux

Artikel

NodeJS - "cherrypicke" version

Hvis du gerne vil styre, hvilken præcise version af NodeJS du bruger, findes der et godt hjælpemiddel: "n"

Du kan installere n med følgende kommando (kræver at npm er installeret i forvejen):

sudo npm install -g n

Når programmet er installeret, kan du cherrypicke den version af NodeJS du måtte ønske og gøre den til din aktuelle.

skriv først:

node -v 

for at se, hvilken version, der er den aktuelle.

Dernæst kan du eks. skifte til ver. 0.8.14 med: 

sudo n 0.8.14

Eller til den seneste oficielle release

Wine på 64 bit Ubuntu (Fedora, Debian m.fl.)

Efter at have nyindkøbt en bærbar med i7 processor og hermed også 64-bit adressering, kunne jeg ikke installere en fungerende udgave af Wine under Ubuntu 12.04. Wine kunne fint installeres, men det fungerede slet ikke.

Løsningen viste sig at være installation af en 32-bit udgave af Wine. Sagt med det samme, så er det en ret tidskrævende process.

Du finder instruktioner her: wiki.winehq.org

Samme sted finder du også instruktioner til at opnå det samme under Debian, Fedora m.fl.

ImageMagick

Relevans: Linux, BSD, MacOS og Windows

Den anden dag modtog jeg ca. 250 billeder fordelt på 4 CDer. Jeg skulle lægge billederne op på en hjemmeside, der skulle vise dem i et billedgalleri.  Samtlige billeder var taget med en opløsning på 5184X3456, hvilket svarer til 12 MPixels. Det er en høj men normal opløsning for nyere kameraer.

Søg og du skal finde

Linux har i kommandolinien indbygget stærke søgeredskaber, der sætter dig i stand til at finde filer på dine diske.

Find
Den mest oplagte søgemetode er find. Den bruges i al sin enkelthed således:
#> find ~ -name "firefox"
Ovenstående leder den aktuelle brugers hjemmefolder og alle underbiblioteker igennem efter filer med navnet firefox.

Knoppix 6.4

Knoppix er en rigtig "studenterdistro". Den fylder ikke meget og ideen er, at det er et system, man altid kan have på sig i form af en USB-stick, eller på CD/DVD. På den måde har man altid adgang til sit styresystem og data - også selv om man ikke har sin egen computer i nærheden. Som udgangspunkt indeholder Knoppix 6.4 kun de mest basale applikationer, men der er tale om en Debian distro, så man kan udvide den så meget man lyster.

CentOS 6.2 på desktoppen

CentOS er en Red Hat variant, som er blevet meget populær til brug på servere. Distributionen kan også fint bruges som arbejdsstation. Dog er den ikke det mest oplagte valg til brugere der vil have et operativsystem/en brugerflade, "der bare virker ud af kassen".

Det er f.eks. ikke muligt at se video på CentOS - ej heller Youtube. Men det kan man naturligvis ændre på og gøre man det, har man en god og stabil Red Hat variant.

Flere skifter til Linux

Hvis man tror, at Linux kun er for tech-nørder, kan man godt tro om. I 90erne og begyndelsen af 0erne kunne der måske have været noget om snakken. De senest 5-7 år, er der dog sket en dramatisk forandring, der har gjort de frie operativsystemer til komplette, brugervenlige systemer også i forhold til slutbrugeren. I dag kan man alt, hvad hjertet måtte begære med disse systemer. Frihedsgraderne er større og mulighederne overgår de ofte begrænse properitære systemer, der stort set altid er præinstalleret på nye computere.

Sider