Labels og glemte ting

Artikel

Mange har prøvet at miste værdifulde ting, enten som følge af direkte uærlige medmennesker, eller som følge af egen manglende koncentration. I sidstnævnte tilfælde risikerer man, at en ting er mistet for bestandigt, alene fordi dem der måtte finde den, ikke kan finde frem til ejeren.

Løsningen kan være at man skriver navn og adresse på tingen, når det er muligt. På den anden side set er det ikke så smart, når det f.eks. handler om nøgler til hjemmet, eller bilen.

En oplagt løsning er at lave en QR kode, man udskriver på etiketter og klæber på de ting man gerne vil have tilbage. QR koder er avancerede stregkoder, der kan rumme ren tekst, emailadresser, henvisninger til hjemmesider o.m.a. Koderne kan laves på mange måder, men en af de simpleste metoder er at bruge en hjemmeside som f.eks. http://goqr.me/

Her kan man indskrive en tekst og gemme QR koden som et grafisk billede.  Med teksten:

Jeg må have mistet det, koden sidder på. :(
Vær sød at kontakte mig på email: webmaster@osmagasinet.dk, eller telefon 1234 5678
Er det noget værdifuldt, giver jeg findeløn.
På forhånd tak

får jeg følgende kode, som jeg har gemt i en fil.

Jeg skrev så også følgende tekst på labelen:

Jeg er blevet tabt. Læs venligst koden med din mobil

Endelig har har jeg indkøbt papirlabels på Etiketlageret.dk (10X4 stk. kaldet Avery L7654), så jeg kan få koderne klæbet på mine elskede ting.

Da jeg skulle udskrive mine labels, fandt jeg ud af at det er ret kompliceret i såvel Libre Office som MS office. Men nu er jeg så heldig, at jeg kører Linux og derfor var der også en løsning på det problem. Løsningen hedder gLabels. Det er et program der er skræddersyet til at lave udskrift på labels. Man vælger det rette format (i mit tilfælde Avery L7654) og så indsætter man tekst og billede, hvorefter man skriver ud. Så har man 40 labels med koder, der kan klæbes bag på en tablet, tegnebogen, "den bærbare", mobilen og andre ting, som man kan risikere at miste.

Jeg må dog sige, at Avery formatet L7654 ikke findes som standard i programmet. Men man kan bare bruge et tilsvarende Avery format, hvor der er 10X4 labels på, eller definere sit eget. Jeg endte selv med at bruge L6145. Det passede perfekt.

Systemet forhindrer ikke uærlige mennesker i at stjæle dine ting. Men verden består hovedsageligt af søde og ærlige mennesker og med QR labels, giver man dem en chance for at hjælpe, når uheldet er ude. Endelig kan man heller ikke udelukke at tyveknægte ikke sidder og pille labels af. Gør de ikke det, er der en kilde tilbage til dig, hvis politiet på et tidspunkt finder din mistede ejendel.

Forestil dig hvor effektivt systemet f.eks. kunne være på en festival, eller et andet større arrangement, hvor du f.eks. har mistet dig tegnebog. Er du heldig har du allerede modtaget en email, få minutter efter du glemte den.