Windows vs. Linux

Artikel

Slagsmålet vil sikkert aldrig tage en ende og meget er sagt i kampen mod Windows, fra os Linux brugeres side. Jeg har netop været igennem en proces, hvor jeg skulle installere såvel en Linux distro, som en Windows distro på min computer. Lad mig derfor bidrage lidt til "krigen" med nogle af mine oplevelser i den forbindelse.WinUpdate_1.png

Jeg har en helt almindelig laptop computer, med præinstalleret Windows Home Premium. Påsken skulle bruges til at få den om-installeret med en Linux og så Windows 7 under Virtual Box. Efter nogle overvejelser valgte jeg at bruge Zorin OS - blot for at prøve noget nyt. Zorin er en Linux distro, som bygger på Ubuntu, der ellers er mit foretrukne OS.

Efter at have taget sikkerhedskopier af de nødvendige filer og områder, indsatte jeg min Zorin installations DVD. Efter mindre end en time, var jeg kørende med en fuldt fungerende computer.

Jeg underviser og i den forbindelse er jeg tvunget til at bruge Windows. Derfor installerede jeg Virtual Box og installerede en Windows 7 - Pro under denne. Det begyndte jeg på i går. Her til morgen efter vel samlet 8 timer, er jeg i færd med at downloade endnu en opdatering i en tilsyneladende uendelig række af opdateringer - OG genstarter. Det er endda ikke så galt, når det sker under Virtual Box. Så kan det hele foregå i baggrunden, mens man kan bruge tiden på noget andet i Linux. Havde det været en "rigtig" installation, havde man kun kunnet vente - og vente og vente - uden at vide, hvor langt man var kommet i rækken af besynderlige opdateringer. Når Flash, Java, antivirus og andre 3. partsprogrammer installeres, så har de hver især deres egne opdateringssystemer, som hver især skal tjekke efter opdateringer under startWinUpdateFejl_0.png og afbryde med blinkende pop-up vinduer og deres "ekstremt vigtige" meddelelser.

Under Linux er det meste samlet i en elegant og diskret meddelelse, som man vælger, når det passer brugeren - ikke når det passer programmerne.

Når man så efter utallige opdateringer i Windows møder denne fejl, der viser, at "noget" er gået galt, er man jo stærkt i tvivl, om det her kommer til at forfølge en resten af installationens tid? I tilfældet er det angiveligt en Office opdatering (MS Access), men hvor er det dårligt lavet.

At man overhovedet skal genstarte computeren så ofte i Windows, skyldes, at operativsystemet er opbygget, så det læser informationer om drivere ved start. I modsætning hertil læser Linux og andre OSer løbende deres driverlister. Derfor er der ikke behov for genstart ved den slags opdateringer. Kun når der kommer nye kerner til Linux, hvilket er den grundlæggende enhed i ethvert operativsystem, skal man også genstarte Linux. Men det sker ikke dagligt, eller bare ugentligt.

Jeg er så glad for Linux og andre åbne operativsystemer. Verden er simpelthen blevet et bedre sted på grund af disse. Jeg ville ønske, at andre brugere kunne få den samme positive oplevelse, som jeg har haft gennem tiden med Linux. Linux betyder mere for den 3. verden end utallige u-landsprojekter har gjort. I Brasilen, Kina, Indien og Afrika er Linux et vitalt grundlag for, at selv fattige kan få en chance for at udvide deres viden og indsigt. Det kan gøres, uden man betaler store afgifter til Microsoft blot for at få adgang til noget, som er vores fælles viden.

kategori: