Derfor er kommandolinjen et gode

Artikel

Man hører ofte kritikkere bruge kommandopromptet som et argument, der gør Linux mere uvenligt end f.eks. Windows og Apples grafiske grænseflader. På trods af at Linux i dag har nogle af de bedste grafiske grænseflader, spiller mange stadig på, at kommandopromptet var den eneste mulighed for 20 år siden. Så "de grafiske systemer er kommet længere" - i modsætning til Linux, Bsd o.s.v.

Faktum er dog, at kommandopromtet i mange tilfælde sikrer en langt højere grad af brugervenlighed, end nogen grafisk brugerflade kan tilbyde. Kommunikationsmæssigt er tekstkommandoer ofte de grafiske systemer overlegne. Jeg vil illustrere hvorfor i det følgende:

Den grafiske metode

Først vil jeg gerne vis dig, hvordan du man installerer et program som The Gimp på PC med en grafisk brugerflade (Windows).

1) Åben din webbrowser
2) Gå til hjemmesiden gimp.org - dette link: http://www.gimp.org/downloads/
3) Klik på linket med den seneste installation
4) Klik på topbaren, der dukker op og vælg Hent fil
5) Klik på knappen Kør i viduet Filoverførsel - sikkerhedsadvarsel
Vinduet Velcome to the Gimp Setup Wizard vises
6) Klik på Next
Et licens vindue åbnes
7) Klik på Next
Vinduet Ready to Install vises
8) Klik på Install Now
Derefter installeres programmet og til sidst kan man vælge at åbne det.
(Der er faktisk et vindue/en sikkerhedsadvarsel mere i ovenstående)
(OG! Nu er vi så heldige, at eksempelt viser installatiion af et gratis Open Source program, så tingene går lettere end normalt. Havde eksemplet i stedet omhandlet et properitært Windowsprogram - eks. Adobe Photoshop - ville der have være utallige ekstratrin, som tager tid og forøger kompleksiteten dramatisk og derudover koster 1000 krones sedler i flæng)

Kommandoprompt metoden

Her vises, hvor nemt det er, at installerere det samme program på en Linux-computer (Debian/Ubuntu/mint o.a.).

1) Åbn et kommandoprompt (Ctrl+Alt+t)
2) Skriv sudo apt-get install gimp
3) angiv din administratorkode
4) Bekræft at du ønsker at installere


Så simpelt er det under f.eks. ubuntus kommandoprompt. Man skriver sudo apt-get install gimp og godkender med sin adgangskode - mere er der ikke i det.

Derefter er the Gimp installeret og programmet kan udføres fra kommandopromptet, eller fra menuen i den grafiske brugergrænseflade - helt efter eget ønske.

Konklusion
Ovenstående skulle gerne illustrerer, at kommandopromptet er en værdifuld hjælper i forbindelse med installation af programmer. Selv om de fleste Linux distributioner også tilbyder en grafisk mulighed for installation af brugerprogrammer, som også er simplere end Windows metode, er kommandopromptet klart at foretrække.

Dels er det mere præcist, når man beskriver metoden. Når man skal beskrive/forklare en bruger, hvordan en opgave løses med en grafisk indgangsvinkel, er der utallige muligheder for misforståelser. Kommandopromptet er derimod uhyre præcist og levner ikke plads til de store misforståelser.

Når jeg installerer en ny maskine med Windows (burde være skrevet i datid), skal jeg igennem et rent h......, for at få installeret mine brugerprogrammer. Når jeg derimod installerer en ny Linux installation (Debian), har jeg følgende liste:

sudo apt-get install gimp inkscape filezilla o.s.v.

Kommandopromptet er således ikke noget ubrugeligt "retrostuff". Det er derimod et effektivt og præcist redskab, der gør brugerens arbejde meget lettere, både hvad angår installation af brugerprogrammer og meget andet arbejde på computeren.