Ubuntu 11.10 - Oneric Ocelot

Artikel

Oktober er måneden, hvor en ny version af operativsystemet Ubuntu ser dagens lys. Den nuværende version 11.04 - kaldet Natty Narwhale - er blevet voksen. Der var en del problemer med den i starten, dels fordi den stillede nye krav til grafikkort og dels på grund af det nye brugerinterface Unity, som krævede en del tilvænning for de fleste trofaste brugere.
Version 11.10 eliminerer en del problemer og den introducerer nye ting. Noget de færreste ser, men som samtidigt er noget der er meget vigtigt, er bedre understøttelse af den nye IPV6 protokol. Hidtil har mængden af IP adresser været begrænset af 4 hexadecimale grupper. Det har bl.a. betydet at nogle lande ligefrem er udgået for ledige IP-adresser. Med IPV6 er det nu øget til 6, hvilket betyder, at det problem er løst. Megen hardware kan ikke arbejde med det nye adresserum lige som megen software endnu ikke har fået det implementeret (ordentligt). Det gælder desværre også Ubuntu 11.04, men det skulle være løst med 11.10.

En anden forandring er, at man 11.10 bruger Linux Kernel 3 teknologi. Den gamle version kørte 2.6. Selv om versionsspringet kunne indikere en meget stor forandring, er det ikke tilfældet. Springet til version 3.0 blev primært taget af Linus Thorvalds for at markere 20-års jubilæet for Linux. Forandringerne er ikke mere gennemgribende end et spring fra 2.6.X til 2.6.Y.

Noget af det mere umiddelbare, som brugerne kommer til at opleve, er et nyt startlogin. Den gamle Gnome login er erstattet af et nyt og hurtigere login. Gnome loadede grafikdrivere o.a. hvilket bl.a. er årsagen til, den relativt lange ventetid. Det gør det nye interface ikke.

Tags: 
kategori: