Knoppix 6.4

Artikel

Knoppix er en rigtig "studenterdistro". Den fylder ikke meget og ideen er, at det er et system, man altid kan have på sig i form af en USB-stick, eller på CD/DVD. På den måde har man altid adgang til sit styresystem og data - også selv om man ikke har sin egen computer i nærheden. Som udgangspunkt indeholder Knoppix 6.4 kun de mest basale applikationer, men der er tale om en Debian distro, så man kan udvide den så meget man lyster.

Låner man en computer, sætter man bare stikket i og venter et minuts tid, så har man sin hjemlige computer kørende fra USB. Det kan være praktisk i en del tilfælde. Rejser man f.eks. meget - er det en oplagt mulighed. 

Et andet godt argument for at bruge Knoppix fra en USB-stik er, at man altid har en værktøjskasse på sig, hvis en computer går ned. Uanset om det er en Windows, Mac, eller Linux installation , der ikke fungerer, så indeholder Knoppix en alternativ opstartsmulighed og nogle værktøjer til reparation. Selv om man  ikke computermekanikker - kian man alligevel nyde godt af at Knopix, der giver direkte adgang til filsystemet på en ellers crashet PC. Så kan man som regel uden problemer få adgang til de filer, der ligger på harddisken.

Knoppix 6.4 leveres med et lækkert skærminterface LXDE, hvor fokus er lagt på at gøre brugeroplevelsen så enkel og strømlinet som muligt.

Standardinstallationen inkluderer også Compiz, der giver en masse muligheder for avancerede effekter på skærmen - kube-skrivebord, eksploderende vinduer ved lukning o.s.v. - noget der er mere imponerende end direkte funktionelt. Vi bruger jo også hår-gele og neglelak i det daglige (i hvert fald nogen af jer), så hvorfor skulle man dog ikke også pynte sin computer, selv om det koster lidt effektivitet?

Knoppix 6.4 har som standard installeret kontorsystemet Libre Office. Systemet kan redigere MS-Office filer, som tekstdokumenter, regneark, præsentationer o.s.v. Browseren er Iceveasel, som egentlig er en begrænset Firefox. Man kan dog nemt installere Firefox, Chrome, eller en helt tredie browser, hvis man måtte ønske det.

Som udgangspunkt kan man ikke se videoer og der er ingen medieafspiller. Disse ting og flere, kan dog nemt tilføjes, ved en simpel afkrydsning under Indstillinger - Install Components.

Fro dem der gerne vil ud i verden og redde diske - er det også vigtigt at vide, at GParted - et partitioneringsværktøj - er med som standard. Man kan derudover installere (næsten) hvad som helst med Synaptic pakkestyring.

For spillere er Wine også installeret som standard. Wine giver - med begrænsninger - mulighed for at spille PC spil under Linux. Hvis du vil vide mere om hvilke spil, der er understøttet og hvordan du bruger Wine, kan du besøge deres hjemmeside WineHQ.org, eller google dig frem.

Installation på harddisk

Selv om Knoppix oprindeligt var tiltænkt  som et værktøjssystem, der skulle køres fra Flash-drev, eller CD/DVD, kan man også installere den på harddisk. Rent faktisk begynder den mere og mere at ligne en "rigtig" distro. Knoppix er stadig en rigtig god og flot distribution og samtidigt er den stadig "The World's greatest Live distro".

Har man først installeret den på harddisken, er det dog nærmest umuligt at skifte sprog. Derfor er det vigtigt at man booter med det rigtige sprog, allerede når man starter installationsmediet.

Det gøres ved at trykke på F3 under start. Derefter kan man angive følgende: knoppix lang=da og fortsætte derfra.

Når Knoppix er startet fra CD/USB, kan man i system menuen vælge Indstillinger -> Knoppix HD install

kategori: