Drupal - moduler fungerer ikke

Artikel

Når man arbejder med Drupal får man en masse funktionalitet forærende. Der er lavet utallige moduler, temaer og udvidelser man kan boltre sig med og de fleste er helt gratis at bruge. Fordelene er indlysende, men der er selvfølgelig også faldgrupper gemt i dette eldorado.

Kvaliteten af de enkelte udvidelser kan være ret svingende. En oplagt løsning er derfor at holde sig til de mest brugte. Herved kommer man til at dele problemer med mange, hvilket i sig selv øger sandsynligheden for, at problemet løses hurtigt. Ulempen er naturligvis, at det er svært for nye moduler at vinde indpas - men sådan virker markeder jo.

Man kan dog aldrig gardere sig 100%. Selv med de mest etablerede moduler kan man løbe ind i problemer. Det kan være noget specifikt for de enkelte moduler, men min erfaring siger mig, at i mange tilfælde er problemet af mere generel art. Det er faktisk en stor fordel, da man også kan finde en generel løsning, som fungerer bredt og løser mange sære problemer.

Et klassisk Drupal problem er WSOD (White Screen Of Death). Personligt oplever jeg det jævnligt, efter at have installeret nue udvidelser. Det har mangt en gang sendt mig på en frugtesløs fejlsøgning i de nye moduler.

Et nyt problem jeg netop har været igennem, var at jeg ikke kunne få modulet IMCE til at fungere ordentligt. Modulet tilføjer billedfunktionalitet til CKEditor og/eller TinyMce editoren. Lidt afhængig af, hvilken editor jeg brugte virkede IMCE enten slet ikke, delvist, eller med fejlmeddelelser. Selv om jeg f.eks. afkrydsede IMCE knappen i WYSIWYG, blev den ikke vist i værktøjslinien, når jeg brugte CKEditor. Brugte jeg derimod TinyMCE, blev knappen vist, men opslaget efter filer gav fejlmeddelelser. Heldigvis begyndte jeg også at få WSOD problemer.

Jeg har set andre mærkelige løsningsforslag, hvor "websnedkere" rundt omkring løser de besynderlige problemer de oplever, ved at fjerne "overflødige" linier i kildefiler, bruger ældre versioner af moduler o.s.v. Løsningerne fungerer måske, men fremgangsmåderne er uheldige i forhold kommende opdateringer og der kan også være et sikkerhedsproblem i det. Fælles for de løsninger jeg omtaler er, at de alle frigiver lidt hukommelse. Fjerne man nogle linier fra en kildefil løser det måske problemet her og nu. Men glæden vil være kort. Så snart de implemeterer ny funktionalitet, risikerer de, at problemerne dukker op igen.

Man skal i stedet finde en mere generel løsning

Svaret på WSDO er at kigge på Apache serverens memorytildeling til kørsel af scripts. På en Apache server 5.2.1 og nyere er der som udgangspunkt tildelt 16MB. 8MB på ældre versioner.

For at forøge mængden af hukommelse, skal du rettet i filen .httaccess, som også ligger i roden på dit drupalsite.

Tilføj følgende linie et sted uden for de øvrige tags i filen:

php_value memory_limit 32M

Det kan meget vel være løsningen på dine "besynderlige" problemer, som det har været det for mig. Du kan også øge værdien til 64M, hvis 32M ikke hjælper.

NB! det er ikke altid direktivet fungerer. Det afhænger af hvilken PhP version du arbejder under. Før version 5..2.1 skulle muligheden aktiveres af syemadministratoren. Og på nyerer versioner, kan det aktivt være slået fra. Spørg din udbyder/sysadm, hvis du er i tvivl.


Kilder:

http://drupal.ckeditor.com/troubleshooting?page=1

http://www.ducea.com/2008/02/14/increase-php-memory-limit/

 

kategori: