Træt af Ubuntu - så brug Debian i stedet

Artikel

Hører du til en af de mange, der har haft problemer med de seneste 2 Ubuntu versioner Natty Narwhale og Oneric Ocelot. Introduktionen af den nye Unity-brugerflade, har givet mange trofaste brugere grå hår i hovedet. Den seneste startflade - Plymouth - som er på som standard i Oneric, gjorde udslaget for mig.
Jeg har altid været meget glad for Ubuntu og det har været instaleret på alle de maskiner jeg bruger. Men nu skal det være slut - jeg vender tilbage til rødderne - det som Ubuntu bygger på - Debian.
Jeg troede omstillingen ville blive svær, men det viste sig hurtigt, at det absolut ikke er tilfældet. Jeg følte mig faktisk ført bag lyset af Ubuntu - eller rettere af mine egne orventninger til Ubuntu - for det at bruge Debian er næsten som at vende hjem til en Ubuntu 10.04 eller 10.10. Derudover er den meget pænere - farverne er ikke jordbrune og lilla. :)
Der er dog forskelle og herunder vil jeg nævne de mest markante:
1) Bowseren hedder Iceweasel. Det er blot en Firefox i forklædning.
2) Sudo skal indstilles før brug
3) Hardwareopdateringer til f.eks. skærmkort kommer ikke automatisk, som vi kender det fra Ubuntu.
Ang. 1:
Browseren fungerer næsten som Firefox. Man kan installere extensions som du måske kender det. Det foregår på en lidt anden måde, men ellers fungerer det fint med dem jeg bruger (XMarks, Lastpass m.fl.). Gmail har angiveligt et problem med browseren. Alt fungerer som det skal, men man får en meddelelse under start af GMail, der fortæller, at vrowseren ikke er understøttet. Lidt søgning på nettet indikerer, at det er Google, der mangler at få opdateret deres liste over brugbare browsere.
Ang. 2: sudo (Kommandoen der gør en almindelig bruger til Gud over maskinen)
Hvis du er logget ind som bruger (ikke root) på dit system og åbner et konsolvindue, hvor du prøver at bruge kommandoen sudo - får du en fejl. Fejlen fortæller at dit brugernavn ikke er i sudoer listen.
I modsætning til under Ubuntu, skal man selv fortælle systemet, hvem der må bruge sudo-kommandoen. Men det er heldigvis meget enkelt:
1) Tryk Ctrl+Alt+F1 (brug Ctrl+Alt+F7 for at komme tilbage til din grafiske brugerflade)
Herved åbnes en konsol, hvor man logger ind som root
2) Herinde skriver man: visudo
Herved åbnes en editor, hvor man kan angive brugeres rettigheder i forhold til sudo kommandoen
3) Indsæt en linie under linien med indholdet root ALL=(ALL) ALL
4) Skriv loginnavn ALL=(ALL) ALL (erstat loginnavn med det brugernavn, du anvender)
5) Gem og luk filen med Ctrl+X og bekæft, at filen skal gemmes.
Så kan man bruge Sudo, som man plejer under Ubuntu.
Ang. 3: Hardware
Det er nok det eneste sted jeg har fundet noget der driller lidt.